Op 21 juni 2014 heeft de bonsai Vereniging Brabant haar 25 jarig bestaan gevierd in Sint Michielsgestel. Heel Ontmoetingscentrum De Huif was omgetoverd in een oosterse sfeer met prachtige bonsai uit heel Nederland. Alle bonsai verenigingen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Bonsai Vereniging hebben hun mooiste bonsai ten toon gesteld voor het publiek. Meer dan 100 bonsai stonden opgesteld in de speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte van De Huif. Om 9.00 uur opende burgemeester Jan Pommer van Sint Michielsgestel de tentoonstelling waarna het publiek in alle rust kon genieten van de mooie bonsai.

In alle zalen van het gebouw waren er activiteiten georganiseerd zoals een talenten wedstrijd tussen deelnemers van de verschillende bonsai verenigingen die in 3 uur tijd een bonsai probeerde te stijlen en er waren handelaren in bonsai aanverwante artikelen. Zij verkochten prachtige keramische schalen, tekeningen, gereedschappen en bonsai boompjes in diverse maten en vormen. In de grote zaal waren twee demonstratoren bezig die het publiek lieten zien hoe je van een struik vormige dennenboom een mooie bonsai kan vormen.

landdag1 landdag3 114

Voor de eigenaren van de bonsai waren er diverse prijzen te winnen. Na een strenge keuring van diverse keurmeesters zijn de mooiste bomen geprijsd met certificaten en bijbehorende glazen kunstwerkjes als herinnering van die dag. Een boom van onze vereniging is door het publiek als mooiste boom verkozen waarvoor de eigenaar Bart Verstappen dan ook een mooie oorkonde heeft ontvangen. De mooiste loofboom ging naar Harrie van Herk ( midden Nederland), De mooiste naaldboom was van Rijn Becude (Apeldoorn). De mooiste shohin opstelling (bonsai tot 21 cm) was van Bob van Ruitenbeek van (Midden Nederland). Bij de Talenten wedstrijd greep Brabant net naast de hoofdprijs en werd daarmee tweede. De eerste prijs was voor Ron Hermelink, Apeldoorn. Over de gehele dag zijn er veel bezoekers geweest die de pracht van bonsai hebben mogen aanschouwen. Bonsai Vereniging Brabant heeft hierdoor zelfs 3 nieuwe leden bij de vereniging gekregen. Dat maakt dan wel duidelijk dat het een prachtige hobby moet zijn!

043 077 074078

Er was een speciale plek ingericht voor een loterij ten behoeve van KIKA- Stichting Kinderen Kankervrij. De opbrengst van de loterij was geheel voor deze stichting. In totaal is er € 1.030,= opgehaald voor KIKA. Op zaterdag 5 juni is dit bedrag officieel overhandigd aan deze stichting (foto). Het bestuur van Bonsai Vereniging Brabant is er trots op dat zij een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit goede doel aldus Pieter van Uden (voorzitter) De Bonsaivereniging bindt mensen omdat allen eenzelfde hobby hebben maar dient ook een belangrijk sociaal belang. Onze leden vinden het leuk en gezellig om elkaar te ontmoeten en daarom vinden wij het ook belangrijk om sociaal te zijn naar andere mensen die het moeilijk hebben of ernstig ziek zijn. Wij zijn blij dat we voor Kika iets hebben kunnen doen en weten dat het geld hier goed besteed wordt.Het 25 jarig jubileumfeest is een groot succes geweest door de geweldige inzet van veel vrijwilligers die al dagen van te voren alles perfect geregeld en voorbereid hebben. Alles is ook zo fijn verlopen door de goede samenwerking met de beheerders van Ontmoetingcentrum De Huif. Ook bedanken we onze sponsoren die ons gesteund hebben met donaties en of werkzaamheden. Het was een grootse show met kleine bomen!

Het bestuur van Bonsai Vereniging Brabant van links naar rechts Berrie Salfischberger, Pieter van Uden, Claudia Kraaijvanger van Kika, Henk Langens en Rien van der Heijden. Afwezig José Teerink. Foto © Henk Langens

kika2